Paris Pulkasta ahkio – vinkit ja ohjeet

Päätimme lähteä pari vuotta sitten maaliskuussa Näätämöjoelle riekkojahtiin ja samalla tuli tarve ensimmäisen oman ahkion hankintaan. Pitkällisen etsimisen jälkeen päädyin hankkimaan ”Paris Pulkan” varsinaisen valmiin ahkion sijaan.

Päätökseen vaikuttivat etenkin pulkan halvempi hinta sekä rohkaisevat kommentit niin kavereilta kuin netistäkin. Tässä omat vinkit ja kokemukset pulkan muuttamisesta ahkioksi.

Netistä löytyy monia hyviä ohjeita ja vinkkejä. Niistä kannattaakin valita omaan käyttötarkoitukseen parhaiten sopiva. Itsellä kantavana ajatuksena oli yksinkertaisuus sekä rakentamisen helppous.

Tarvikkeet

Tässä lista käyttämistäni tarvikkeista. Hintaa ahkiolle tuli yhteensä noin 160 €.

  • ERAPro 60″ PRO 960 Expedition Sled 75 €
  • DirZone Bungee cord (6mm, 7 metriä) 19 €
  • Mammut Accessory Cord (6 mm, 9 metriä) 10 €
  • Sea to Summit Bomber Loop Lock 2m (2 kpl) 17 €
  • Kulmaraudat 2 kpl + mutterit 5 €
  • Ruuvilliset sulkurenkaat 2 kpl: 20 €
  • Sulkurengas 1 kpl: 10 €
  • Koukut 2 kpl: 5 €
  • Vetoköysi (vanha kiipeilyköysi) 0 €

Ahkion rakentaminen

Päätin rakentaa ahkioon yhtenäisen ”tukirangan” Mammutin Accessory Cordin avulla eli tein yhden ison lenkin joka kiertää koko ahkion ja muodostaa sekä vetolenkin että sivuihin erilliset tukinarut (kuvat 1 ja 2). Näin veto kohdistuu tasaisesti ahkion takaosaan ja vähentää riskiä, että esim. ahkion etureuna pettäisi. Käytännössä pujotin narun olemassa olevista reistä ja sidoin päät yhteen etupuolelta (kuva 2). Vetolenkin etupuolelle solmin solmut molemmille puolille, jottei kuorman kiinnitys vaikuta vetolenkin pituuteen (kuva 3).

Kuorman kiinnitystä varten tein perinteisen ”ristikon” Bungee cordista viemällä sen ahkion päällä olevien narujen kautta (kuvat 2 ja 4). Koukkuja ei ole kiinnitetty cordiin vaan ne ovat vapaana (kuva 5), jolloin niitä on helppo liikutella eri paikkaan tarvittaessa. Lisäksi lisäsin kaksi kiinnityshihnaa laukkujen tukevaa kiinnitystä varten. Myös nämä on kiinnitetty ahkion ympäri menevään naruun (kuva 6). Vinkki: Kannattaa ostaa hihnat, joissa on lenkit päissä valmiina.

Harkitsin lisäksi erillisen ahkiopussin tekemistä/ostamista, mutta käytännössä kaksi vedenpitävää n. 70 litraista ”duffel bagia” ajaa asian enemmän kuin hyvin (katso kansikuva). Kiinnityshihnat tulevat sopivasti laukkujen keskelle, jolloin ne pysyvät hyvin paikallaan. Laukkujen päälle saa tarvittaessa kiinnitettyä taukotakin, juomapullot jne. ”ristikon” avulla,

Takalaitaan lisäsin erillisen lenkin laskuja varten (kuva 7). Lenkki on tehty pienestä pätkästä accessory cordia ja yksinkertaisesti solmittu lipan alta molemmista päistä (kuva 8). Sen tarve on ollut aika pieni, mutta hyvä lisä mäkisemmille reissuille. Samalla lisäsin ahkion takareunaan kaksi kulmarautaa vahvistamaan takalenkin kiinnitystä. Kulmarautoja varten täytyy porata ahkioon reiät ja kiinnittää ne muttereilla. Samalla kulmaraudat tuovat lisävahvistusta myös varsinaiselle vetonarulle, joka kulkee niiden päältä.

Sulkurengas on minulla aina valmiina takalenkissä, jolloin vetoköysi on helppo kiinnittää siihen ilman ylimääräistä häslinkiä (vetoköydessä valmiina lenkki oikealla kohdalla).

Vetoköydeksi valikoitui 4 metrin pätkä vanhaa kiipeilyköyttä, joka kiinnittyy sulkurenkaalla ahkion vetolenkkiin (kuva 3). Suosittelen ruuvillisen sulkurenkaan käyttöä ahkion päässä, koska esim. alamäissä sulkurengas voi mennä ahkion alle ja huonolla tuurilla aueta ilman ruuvia.

Alunperin tein Bungee Cordista köyteen vedonpoiston, mutta huomasin käytännössä sen aiheuttavan aikamoista ”pumppausta”. Kiipeilyköysi on itsessään sen verran joustavaa, että se ottaa hyvin vastaan isoimmat nypäykset. Jälkikäteen ajatellen joustamaton vetoköysi vedonpoistolla olisi varmasti mukavampi versio etenkin raskailla kuormilla. Köyteen kannattaa solmia valmiiksi sopivaan kohtaan lenkki, jonka voi kiinnittää takalenkin sulkurenkaaseen alamäkiä varten.

Vetovaljaina olen käyttänyt menestyksekkäästi vaellusreppua, jonka ympäri vedän narun/slingin vyötäröhihnan yläpuolelta. Vetonarun olen kiinnittänyt slingiin sulkurenkaalla.

Jos sinulle tulee kysymyksiä tai kaipaat tarkennuksia niin kommentoi rohkeasti! Vastaan erittäin mielelläni 🙂

Huom! Ahkio myös vuokrattavissa Nature Is My Luxuryn kautta. Katso myös muut vuokratarvikkeet: Vuokraamo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: