Silisjoen vuokratupa

Silisjoki – vuokratupa / eräkämppä Opukasjärvellä (Näätämöjoki) – kokemuksia

Vietettiin Silisjoen vuokrakämpällä vajaa viikko heinäkuussa 2021. Tässä hieman Metsähallituksen omia sivuja (https://www.luontoon.fi/silisjokivuokratupa) laajempi esittely kohteesta.

Sijainti ja kulkeminen

Mökki sijaitsee noin 15 km Sevettijärven kylältä Opukasjärven rannalla. Mökille pääsee helpoiten lentämällä vesitasolla Sevettijärveltä Opukasjärvelle. Vesitasolta matkaa mökille jää n. 1,7 km, mutta mökin omalla veneellä matka lyhentyy alle kilometriin.

Kävellen tai pyörällä mökille pääsee hyvin Ahvenjärven tieltä lähtevää mönkijäuraa pitkin. Se on helppokulkuisempi kuin varsinainen vaellusreitti ja siinä on vähemmän korkeuseroja. Matkaa Ahvenjärventieltä mökin veneelle tulee n. 11 km ja aikaa meiltä meni jalan n. 2,5 tuntia ja maastopyörillä tunti ja 40 minuuttia.

Maastopyörälle reitti on erittäin hauska, mutta paikoin kivinen ja tekninen. Etenkin raskaan repun kanssa voi olla helpompaa ja kevyempää taittaa matka jalan pyörän sijaan. Pyörällä toki onnistuu myös pidemmät siirtymiset esim. Silisjoen yläjuoksulle moottorikelkkauria pitkin.

HUOM! Mökin toinen vene on säilytyksessä Sevettijärveltä tulevan polun varressa mökkiä vastapäisellä rannalla (polulla on veneen kohdalla kyltti ”Silisjoen kämpän vene” ja se on lukittu kämpän avaimella aukeavalla lukolla).

Silisjokea ei siis kannata ylittää ”venelossin” avulla vaan kannattaa ottaa mökin oma vene käyttöön ja soutaa sillä 100m mökin rantaan. Kävelymatkaakin säästyy vajaa kilometri. Jos tulette lentokoneella kannattaa kamat jättää paikalleen ja kävellä hakemaan vene ja siirtää tavarat sillä mökille.

Mökillä on kaksi hyvää ja vakaata soutuvenettä sekä kanootti.

Päämökki

Päämökki koostuu pienestä tuulikaapista ja yhdestä isosta tuvasta. Tuvassa on lämmitystä varten sekä ”porin matti” että takka/kamina. Tuvassa on hyvä sähkövalaistus (aggregaatilla) sekä erittäin paljon sähköpistokkeita. Pienenä miinuksena kesäaikaan oli se, että vain yhdessä ikkunassa on hyttysverkko ja mökki muistuttikin välillä enemmän saunaa kuin majoitustilaa.

Majoittuminen

Päämökkiin mahtuu nukkumaan yhteensä jopa yhdeksän henkilöä. Mökissä on kolme kerrossänkyä ja kaksi vuodensohvaa. Mökki on tilava, mutta yli kuudella hengellä voi alkaa jo hieman ahdistamaan. Kaikissa sängyissä oli siistit peitot ja tyynyt sekä suht paksut patjat.

Keittiö

Keittiönurkkauksessa on kaasuhella- ja uuni sekä pienehkö kaasujääkaappi, johon on oma erillinen kaasupullo. Keittiön varustus oli erittäin hyvä eräkämpäksi ja sieltä löytyy mm. viini- ja snapsilasit sekä laaja valikoima peruskeittiövälineitä fileerausveitsistä, lukuisiin kattiloihin ja pannuihin. Omia astioita tai ruuanlaittovälineitä ei siis tarvitse kantaa mukana. Ruokailua varten mökistä löytyy kuuden hengen pirttipöytä. Ruuanlaitto- ja juomaveden otimme järvestä.

Muut rakennukset

Silisjoen vuokrakämppään kuuluu useita eri rakennuksia. Päämökin (tarkempi kuvaus alla) lisäksi kokonaisuuteen kuuluu erillinen tilava rantasauna, oppaiden tupa, varasto, maakellari ja puucee.

Rantasauna

Rantasaunassa mahtuu saunomaan hieman isompikin porukka. Peseytymistila on saunan yhteydessä ja vesi kannetaan järvestä. Rantasaunassa on erillinen pukeutumistila, jossa on kahden hengen vuodesohva. Verrattuna muihin sänkyihin pukeutumistilan sohvan patja oli erittäin ohut ja itse ottaisin oman makuualustan lisäksi jos aikoo nukkua kyseisessä tilassa. Pukeutumistilassa on myös erillinen kamina lisälämmöksi. Ranta on matala ja hieman kivinen, mutta soveltuu hyvin peseytymiseen.

Oppaiden tupa

Ns. oppaiden tupa on vanha sauna, joka on muutettu kahden hengen majoitustilaksi. Tuvassa on ”armeijamallinen” metallinen kerrossänky ja pieni kamina. Kerrossänky pitää kuulemma sen verran kovaa meteliä, että heikkouniset nukkuvat mieluummin muualla. Lisäksi sänky oli sen verran kevytrakenteinen, että isointa kaveria ei ehkä kannata laittaa yläsänkyyn nukkumaan ihan turvallisuussyistä. Tuvasta löytyi peitot, tyynyt ja patjat, mutta osa niistä oli toiminut hiirien koteina ja jäivät meiltä käyttämättä patjoja lukuunottamatta.

Varasto ja maakellari

Varastossa on kolme eri huonetta: puuvarasto, aggregaattitila ja välinevarasto. Puuvarastossa oli valmiita koivuklapeja säkkeihin pakattuna koko vuoden tarpeisiin. Aikamoista luksusta 😊

Aggregaattitilassa oli aggregaatin lisäksi myös kolme kanisteri bensiiniä sekä hyvät ohjeet aggregaatin käyttöön. Aggregaatti toimi erinomaisesti ja sen avulla sai mm. valaituksena ja virran pistorasioihin.

Välinevarastosta löytyi varakaasupullot ja mm. pelastusliivit. Oppaiden tupaan oli jätetty jopa yhdet kahluusaappaat.

Maakellari oli suhteellisen uusi ja sijaitsee päämökin takana (kuvat alla).

Matkapuhelinten kuuluvuus

Matkapuhelinten kuuluvuus mökillä oli suhteellisen hyvä. Sisätiloissa netti ei toiminut kunnolla, mutta ulkona kaikilla operaattoreilla oli hyvä 4G-yhteys. Silis- ja Näätämöjokien varrella oli jonkin verran katveita ainakin Telian liittymillä.

Alla vielä ”fiiliskuvia” reissulta:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: