Riekkojärven eräkämppä

Sijainti ja kulkeminen

Riekkojärven eräkämppä sijaitsee Keskimmäisen ja Alimman Riekkojärven väliin jäävässä saaressa kahden hienon kosken välissä Kaldoaivin erämaassa. Matkaa Skalluvaaran poroerotuspaikalta tulee mönkijä / maastopyöräuraa pitkin aika tarkkaan 15 km. Ura on helppokulkuista, mutta sisältää muutamia suon ja vesistön ylityksiä Skalluvaaran päässä. Kaikki paikat pääsee hyvin hyppimään kiviä pitkin ja ainoa isompi ylitys, joka vaatii kahlaamista, on juuri ennen mökkiä. Elokuun alussa (2022) vettä oli pahimmillaan polveen asti. Aikaa meni reipasta vauhtia kävellen päiväreppu selässä n. kolme tuntia.

Jos kävely ei onnistu tai innosta, niin kämppää vuokraavalta 70North:lta (www.70north.fi) kannattaa kysyä tavaroiden ja/tai henkilöiden kuljetusta mökille maastoautolla tai mönkijällä. Palvelu oli hyvää ja hintakin (ainakin meidän mielestä) kohtuullinen hyötyyn nähden.

Mökki sijaitsi rauhallisessa paikassa emmekä nähneet koko viikon aikana muita ihmisiä. Läheisin mökki sijaitsee samassa saaressa n. 100 metrin päässä.

Majoitus

Mökki oli erittäin hyväkuntoinen eräkämpäksi. Mökissä on erillinen parvi, jossa nukkuu mukavasti kaksi henkilöä sekä tupa, jossa on kaksi lisäsänkyä. Mökkiin mahtuu siis mukavasti neljä henkeä. Sängyissä oli mukavat patjat sekä viltit ja tyynyt talon puolesta. Sänkyjen lisäksi tuvasta löytyy keittonurkkaus ja ruokapöytä.

Mökissä on sekä petrooli- että puukamiinalämmitys ja aurinkosähkö. Aurinkosähköä pystyi käyttämään valaistuksen lisäksi myös valmiiden usb-pistokkeiden kautta.

Ruuan valmistus

Mökin keittiönurkkauksesta löytyy kahden polttimon kaasuliesi ja hyvä valikoima pannuja, kattiloita jne. Ainoana miinuksena oli iso määrä vanhentunutta ruokaa (mm. kananmunia), jonka aiemmat vieraat olivat ”hyvää hyvyyttään” jättäneet jälkeensä. Kaasulieden lisäksi mökiltä löytyy savustuslaatikko ja nuotiopaikka. Lisäksi kalastajia ilahduttaa erillinen perkauspöytä. Juomavesi kannettiin viereisestä joesta, mutta ainakin me keitimme sen vielä varmuuden vuoksi.

Sauna ja WC

Sauna sijaitsi erillisessä rakennuksessa ja tarjoili erinomaiset löylyt pitkän päivän päätteeksi. Saunassa oli myös pieni pukeutumistila ja terassi. Saunavedet sai kannettua mökkirannasta, mutta uimiseen ranta oli liian heinikkoinen ja matala. Varsinaista uimiseen sopivaa paikkaa ei mökin lähistöllä ollut. Kompostoiva wc löytyi mökin päädystä erillisestä tilasta. Myös jätteille löytyi erillinen varasto, johon ne sai luvalla jättää.

Muuta

Veneet ja kalastus

Mökkiin kuuluu kaksi venettä, yksi molemmilla järvillä. Alimmalla Riekkojärvellä on isohko puinen kahden soudettava soutuvene, jossa on myös pieni perämoottori. Keskimmäisellä Riekkojärveltä löytyy perinteisempi soutuvene. Mökiltä löytyi liivit kahdelle. Kalastukseen Riekkojärvi on erinomainen paikka. Riekkojärvet kuuluvat Vetsijokeen, joka on yksi Tenon laskujoista ja erinomainen lohijoki (tosin tänä vuonna lohen kalastus oli kielletty). Lähistöltä löytyy myös lompoloita ja muutama isompi järvi.

Matkapuhelinten kuuluvuus

Lyhyesti sanottuna: ei ole. Elisan ja Telian verkko kuului paikoittain matkalla Skalluvaarasta sekä läheisten tuntureiden huipuilta, mutta mökillä ei ollut millään liittymällä kuuluvuutta. Kannattaakin harkita esim. Garminin Inreachin mukaan ottamista. Jos sellaista ei itse omista, niin sellaisen voi vuokrata vaikka meiltä: Katso tämä – Garmin Inreach Mini!

Lisätietoa ja varaukset:

Paris Pulkasta ahkio – vinkit ja ohjeet

Päätimme lähteä pari vuotta sitten maaliskuussa Näätämöjoelle riekkojahtiin ja samalla tuli tarve ensimmäisen oman ahkion hankintaan. Pitkällisen etsimisen jälkeen päädyin hankkimaan ”Paris Pulkan” varsinaisen valmiin ahkion sijaan.

Päätökseen vaikuttivat etenkin pulkan halvempi hinta sekä rohkaisevat kommentit niin kavereilta kuin netistäkin. Tässä omat vinkit ja kokemukset pulkan muuttamisesta ahkioksi.

Netistä löytyy monia hyviä ohjeita ja vinkkejä. Niistä kannattaakin valita omaan käyttötarkoitukseen parhaiten sopiva. Itsellä kantavana ajatuksena oli yksinkertaisuus sekä rakentamisen helppous.

Tarvikkeet

Tässä lista käyttämistäni tarvikkeista. Hintaa ahkiolle tuli yhteensä noin 160 €.

  • ERAPro 60″ PRO 960 Expedition Sled 75 €
  • DirZone Bungee cord (6mm, 7 metriä) 19 €
  • Mammut Accessory Cord (6 mm, 9 metriä) 10 €
  • Sea to Summit Bomber Loop Lock 2m (2 kpl) 17 €
  • Kulmaraudat 2 kpl + mutterit 5 €
  • Ruuvilliset sulkurenkaat 2 kpl: 20 €
  • Sulkurengas 1 kpl: 10 €
  • Koukut 2 kpl: 5 €
  • Vetoköysi (vanha kiipeilyköysi) 0 €

Ahkion rakentaminen

Päätin rakentaa ahkioon yhtenäisen ”tukirangan” Mammutin Accessory Cordin avulla eli tein yhden ison lenkin joka kiertää koko ahkion ja muodostaa sekä vetolenkin että sivuihin erilliset tukinarut (kuvat 1 ja 2). Näin veto kohdistuu tasaisesti ahkion takaosaan ja vähentää riskiä, että esim. ahkion etureuna pettäisi. Käytännössä pujotin narun olemassa olevista reistä ja sidoin päät yhteen etupuolelta (kuva 2). Vetolenkin etupuolelle solmin solmut molemmille puolille, jottei kuorman kiinnitys vaikuta vetolenkin pituuteen (kuva 3).

Kuorman kiinnitystä varten tein perinteisen ”ristikon” Bungee cordista viemällä sen ahkion päällä olevien narujen kautta (kuvat 2 ja 4). Koukkuja ei ole kiinnitetty cordiin vaan ne ovat vapaana (kuva 5), jolloin niitä on helppo liikutella eri paikkaan tarvittaessa. Lisäksi lisäsin kaksi kiinnityshihnaa laukkujen tukevaa kiinnitystä varten. Myös nämä on kiinnitetty ahkion ympäri menevään naruun (kuva 6). Vinkki: Kannattaa ostaa hihnat, joissa on lenkit päissä valmiina.

Harkitsin lisäksi erillisen ahkiopussin tekemistä/ostamista, mutta käytännössä kaksi vedenpitävää n. 70 litraista ”duffel bagia” ajaa asian enemmän kuin hyvin (katso kansikuva). Kiinnityshihnat tulevat sopivasti laukkujen keskelle, jolloin ne pysyvät hyvin paikallaan. Laukkujen päälle saa tarvittaessa kiinnitettyä taukotakin, juomapullot jne. ”ristikon” avulla,

Takalaitaan lisäsin erillisen lenkin laskuja varten (kuva 7). Lenkki on tehty pienestä pätkästä accessory cordia ja yksinkertaisesti solmittu lipan alta molemmista päistä (kuva 8). Sen tarve on ollut aika pieni, mutta hyvä lisä mäkisemmille reissuille. Samalla lisäsin ahkion takareunaan kaksi kulmarautaa vahvistamaan takalenkin kiinnitystä. Kulmarautoja varten täytyy porata ahkioon reiät ja kiinnittää ne muttereilla. Samalla kulmaraudat tuovat lisävahvistusta myös varsinaiselle vetonarulle, joka kulkee niiden päältä.

Sulkurengas on minulla aina valmiina takalenkissä, jolloin vetoköysi on helppo kiinnittää siihen ilman ylimääräistä häslinkiä (vetoköydessä valmiina lenkki oikealla kohdalla).

Vetoköydeksi valikoitui 4 metrin pätkä vanhaa kiipeilyköyttä, joka kiinnittyy sulkurenkaalla ahkion vetolenkkiin (kuva 3). Suosittelen ruuvillisen sulkurenkaan käyttöä ahkion päässä, koska esim. alamäissä sulkurengas voi mennä ahkion alle ja huonolla tuurilla aueta ilman ruuvia.

Alunperin tein Bungee Cordista köyteen vedonpoiston, mutta huomasin käytännössä sen aiheuttavan aikamoista ”pumppausta”. Kiipeilyköysi on itsessään sen verran joustavaa, että se ottaa hyvin vastaan isoimmat nypäykset. Jälkikäteen ajatellen joustamaton vetoköysi vedonpoistolla olisi varmasti mukavampi versio etenkin raskailla kuormilla. Köyteen kannattaa solmia valmiiksi sopivaan kohtaan lenkki, jonka voi kiinnittää takalenkin sulkurenkaaseen alamäkiä varten.

Vetovaljaina olen käyttänyt menestyksekkäästi vaellusreppua, jonka ympäri vedän narun/slingin vyötäröhihnan yläpuolelta. Vetonarun olen kiinnittänyt slingiin sulkurenkaalla.

Jos sinulle tulee kysymyksiä tai kaipaat tarkennuksia niin kommentoi rohkeasti! Vastaan erittäin mielelläni 🙂

Huom! Ahkio myös vuokrattavissa Nature Is My Luxuryn kautta. Katso myös muut vuokratarvikkeet: Vuokraamo

Silisjoen vuokratupa

Silisjoki – vuokratupa / eräkämppä Opukasjärvellä (Näätämöjoki) – kokemuksia

Vietettiin Silisjoen vuokrakämpällä vajaa viikko heinäkuussa 2021. Tässä hieman Metsähallituksen omia sivuja (https://www.luontoon.fi/silisjokivuokratupa) laajempi esittely kohteesta.

Sijainti ja kulkeminen

Mökki sijaitsee noin 15 km Sevettijärven kylältä Opukasjärven rannalla. Mökille pääsee helpoiten lentämällä vesitasolla Sevettijärveltä Opukasjärvelle. Vesitasolta matkaa mökille jää n. 1,7 km, mutta mökin omalla veneellä matka lyhentyy alle kilometriin.

Kävellen tai pyörällä mökille pääsee hyvin Ahvenjärven tieltä lähtevää mönkijäuraa pitkin. Se on helppokulkuisempi kuin varsinainen vaellusreitti ja siinä on vähemmän korkeuseroja. Matkaa Ahvenjärventieltä mökin veneelle tulee n. 11 km ja aikaa meiltä meni jalan n. 2,5 tuntia ja maastopyörillä tunti ja 40 minuuttia.

Maastopyörälle reitti on erittäin hauska, mutta paikoin kivinen ja tekninen. Etenkin raskaan repun kanssa voi olla helpompaa ja kevyempää taittaa matka jalan pyörän sijaan. Pyörällä toki onnistuu myös pidemmät siirtymiset esim. Silisjoen yläjuoksulle moottorikelkkauria pitkin.

HUOM! Mökin toinen vene on säilytyksessä Sevettijärveltä tulevan polun varressa mökkiä vastapäisellä rannalla (polulla on veneen kohdalla kyltti ”Silisjoen kämpän vene” ja se on lukittu kämpän avaimella aukeavalla lukolla).

Silisjokea ei siis kannata ylittää ”venelossin” avulla vaan kannattaa ottaa mökin oma vene käyttöön ja soutaa sillä 100m mökin rantaan. Kävelymatkaakin säästyy vajaa kilometri. Jos tulette lentokoneella kannattaa kamat jättää paikalleen ja kävellä hakemaan vene ja siirtää tavarat sillä mökille.

Mökillä on kaksi hyvää ja vakaata soutuvenettä sekä kanootti.

Päämökki

Päämökki koostuu pienestä tuulikaapista ja yhdestä isosta tuvasta. Tuvassa on lämmitystä varten sekä ”porin matti” että takka/kamina. Tuvassa on hyvä sähkövalaistus (aggregaatilla) sekä erittäin paljon sähköpistokkeita. Pienenä miinuksena kesäaikaan oli se, että vain yhdessä ikkunassa on hyttysverkko ja mökki muistuttikin välillä enemmän saunaa kuin majoitustilaa.

Majoittuminen

Päämökkiin mahtuu nukkumaan yhteensä jopa yhdeksän henkilöä. Mökissä on kolme kerrossänkyä ja kaksi vuodensohvaa. Mökki on tilava, mutta yli kuudella hengellä voi alkaa jo hieman ahdistamaan. Kaikissa sängyissä oli siistit peitot ja tyynyt sekä suht paksut patjat.

Keittiö

Keittiönurkkauksessa on kaasuhella- ja uuni sekä pienehkö kaasujääkaappi, johon on oma erillinen kaasupullo. Keittiön varustus oli erittäin hyvä eräkämpäksi ja sieltä löytyy mm. viini- ja snapsilasit sekä laaja valikoima peruskeittiövälineitä fileerausveitsistä, lukuisiin kattiloihin ja pannuihin. Omia astioita tai ruuanlaittovälineitä ei siis tarvitse kantaa mukana. Ruokailua varten mökistä löytyy kuuden hengen pirttipöytä. Ruuanlaitto- ja juomaveden otimme järvestä.

Muut rakennukset

Silisjoen vuokrakämppään kuuluu useita eri rakennuksia. Päämökin (tarkempi kuvaus alla) lisäksi kokonaisuuteen kuuluu erillinen tilava rantasauna, oppaiden tupa, varasto, maakellari ja puucee.

Rantasauna

Rantasaunassa mahtuu saunomaan hieman isompikin porukka. Peseytymistila on saunan yhteydessä ja vesi kannetaan järvestä. Rantasaunassa on erillinen pukeutumistila, jossa on kahden hengen vuodesohva. Verrattuna muihin sänkyihin pukeutumistilan sohvan patja oli erittäin ohut ja itse ottaisin oman makuualustan lisäksi jos aikoo nukkua kyseisessä tilassa. Pukeutumistilassa on myös erillinen kamina lisälämmöksi. Ranta on matala ja hieman kivinen, mutta soveltuu hyvin peseytymiseen.

Oppaiden tupa

Ns. oppaiden tupa on vanha sauna, joka on muutettu kahden hengen majoitustilaksi. Tuvassa on ”armeijamallinen” metallinen kerrossänky ja pieni kamina. Kerrossänky pitää kuulemma sen verran kovaa meteliä, että heikkouniset nukkuvat mieluummin muualla. Lisäksi sänky oli sen verran kevytrakenteinen, että isointa kaveria ei ehkä kannata laittaa yläsänkyyn nukkumaan ihan turvallisuussyistä. Tuvasta löytyi peitot, tyynyt ja patjat, mutta osa niistä oli toiminut hiirien koteina ja jäivät meiltä käyttämättä patjoja lukuunottamatta.

Varasto ja maakellari

Varastossa on kolme eri huonetta: puuvarasto, aggregaattitila ja välinevarasto. Puuvarastossa oli valmiita koivuklapeja säkkeihin pakattuna koko vuoden tarpeisiin. Aikamoista luksusta 😊

Aggregaattitilassa oli aggregaatin lisäksi myös kolme kanisteri bensiiniä sekä hyvät ohjeet aggregaatin käyttöön. Aggregaatti toimi erinomaisesti ja sen avulla sai mm. valaituksena ja virran pistorasioihin.

Välinevarastosta löytyi varakaasupullot ja mm. pelastusliivit. Oppaiden tupaan oli jätetty jopa yhdet kahluusaappaat.

Maakellari oli suhteellisen uusi ja sijaitsee päämökin takana (kuvat alla).

Matkapuhelinten kuuluvuus

Matkapuhelinten kuuluvuus mökillä oli suhteellisen hyvä. Sisätiloissa netti ei toiminut kunnolla, mutta ulkona kaikilla operaattoreilla oli hyvä 4G-yhteys. Silis- ja Näätämöjokien varrella oli jonkin verran katveita ainakin Telian liittymillä.

Alla vielä ”fiiliskuvia” reissulta:

Kuosnajoen vuokratupa

Kuosnajoki – vuokratupa/eräkämppä Näätämöjoella – kokemuksia

Viikko Kuosnajoen vuokratuvalla takana ja ajettelin kirjoittaa hieman lisätietoa kämpästä tuleville vuokralaisille. Metsähallituksen sivuilta (https://www.luontoon.fi/kuosnajokivuokratupa) löytyy perustiedot, mutta ainakin itselleni jäi moni asia auki ennen reissua. Tässä siis lyhyesti omat kokemukset, jotka pohjautuvat maaliskuun 2021 tilanteeseen. Kommentteihin voi laittaa lisäkysymyksiä 🙂

Sijainti

Tupa sijaitsee aivan Näätämöjoen varrella ja on erinomainen paikka niin kalastukseen kuin metsästykseen. Tuvalle meni hyvä moottorikelkkaura Jänisjärveltä, jota pitkin oli ilo vetää ahkiota. Hiihtäen Jänisjärven veneenlaskupaikalta matkaa tuli n. 13 km ja aikaa kului 3,5 – 4 tuntia. Metsähallituksen sivuilla talvireitin alkupisteeksi mainitaan Jänisjärvi 17,2 km Sevettijärven kirkolta. Kyseinen paikka on vasta Jänisjärven jälkeen Saarijärven kohdalla. Sieltä matkaa on muutama kilometri lyhyempi, mutta itse hämäännyimme ohjeiden Jänisjärvi-maininnasta.

Tuvalta lähti moottorikelkkaurat niin pohjoiseen Harrijärvien suuntaan kuin lounaaseen Saunakosken suuntaan. Pilkkijät olivat ajaneet uria myös monille pikkujärville, joten metsästäjätkään eivät joutuneet koko reissua hiihtämään umpihangessa 😀

Varustus

Tupa on erittäin siisti (erätuvaksi) ja mukavan tilava 2-3 hengelle. Tuvassa on kolme sänkyä, joista kaksi levitettäviä. Lisäksi tuvassa on ruokapöytä, ”Porin matti”-kamina ja keittiö nurkkaus. Tuvan koko on noin 20m2. Lisäksi tuvan yhteydessä on sauna (käynti terassin kautta) sekä erillinen varastorakennus, wc ja nuotipaikka. Valaistus on hoidettu aurinkosähköllä, joka toimi erinomaisesti aurinkoisen viikon aikana. Tuvasta löytyi myös sähköpistokkeet sekä normipistokkeelle että autopistokkeelle (ei itse testattu toimivuutta).

Keittiönurkkauksesta löytyy kahden polttimon uudehko kaasuliesi ja ”Porin matti”, jolla oli mukava mm. sulatella vesiä. Kattilat ja paistinpannut olivat suhteellisen uusia ja niitä oli vähintäänkin riittävästi (ilmeisesti aika moni oli jättänyt omansa tuvalle). Tuvasta löytyy myös lautaset jne. ainakin viidelle hengelle. Omia astioita ja ruuanlaittovälineitä ei siis tarvitse raahata mukana (puukkoa lukuunottamatta).
Lähin sula vesi löytyi noin 500 metrin päästä Kuosnijoesta eikä tuvalta löytynyt välineitä avannon tekemiseen itse Näätämöjokeen. Sulatimmekin juoma ja pesuvedet lumesta Porin Matin ja saunan vesipadan avulla.

Sängyissä oli suhteellisen mukavat patjat, uudehkot tyynyt ja villapeitot. Omat lakanat siis mukaan! Tupa piti myös yllättävän hyvin lämpöä ja Porin Matti lämmitti tuvan todella nopeasti. Yöpakkasista (-20 C) huolimatta tuvassa oli aamulla noin 10-15 astetta lämmintä. Tuvan peitoilla siis pärjää, mutta itse käytimme makuupusseja peittoina.

Sauna oli eräkämppämäisen siisti ja sinne mahtuu hyvin neljäkin henkeä saunomaan. Saunassa oli uudehko kiuas ja vesisäiliö. Saunalta löytyy myös uudet ja siistit ämpärit ja saavit. Puut oli tuotu tuvalla valmiina klapeina, joten päästiin jopa hieman liian helpolla 😉

Tuvassa on myös pieni eteinen / tuulikaappi, jossa pystyy säilyttämään mm. ulkovaatteita ja lämpötila oli (talvella) sopiva mm. ruokien säilyttämiselle.
Yksi tuvan hyvistä puolista on se sijainti hieman kauempana varjostavista puista. Pienellä terassilla oli ilo istua ja nauttia auringosta.

Matkapuhelinten kuuluvuus

Meillä oli mukana iPhonet Telian liittymillä sekä Nokia 800 Tough Saunalahden ja DNA:n prepaideilla. Telian liittymillä ei saatu verkkoa toimimaan koko viikon aikana, mutta Saunalahden yhteys toimi hyvin myös tuvalla. Tuvan sisällä oli välillä hieman huonompi kuuluvuus, mutta ulkona pystyi hyvin puhumaan. Saunalahden liittymän kautta myös 3G oli ajoittain saatavilla. DNA:n liittymä kuului satunnaisesti tuvalla, mutta puhumisen sijaan oli helpompaa lähettää teksiviestejä.
Lisätietoa: https://www.luontoon.fi/kuosnajokivuokratupaVaraukset: https://verkkokauppa.eraluvat.fi/fi/tuvat/vuokratuvat/pohjois-lappi/kaldoaivin-eramaa-alue/kuosnijoki-vuokratupa-p-2475.html