Kuosnajoen vuokratupa

Kuosnajoki – vuokratupa/eräkämppä Näätämöjoella – kokemuksia

Viikko Kuosnajoen vuokratuvalla takana ja ajettelin kirjoittaa hieman lisätietoa kämpästä tuleville vuokralaisille. Metsähallituksen sivuilta (https://www.luontoon.fi/kuosnajokivuokratupa) löytyy perustiedot, mutta ainakin itselleni jäi moni asia auki ennen reissua. Tässä siis lyhyesti omat kokemukset, jotka pohjautuvat maaliskuun 2021 tilanteeseen. Kommentteihin voi laittaa lisäkysymyksiä 🙂

Sijainti

Tupa sijaitsee aivan Näätämöjoen varrella ja on erinomainen paikka niin kalastukseen kuin metsästykseen. Tuvalle meni hyvä moottorikelkkaura Jänisjärveltä, jota pitkin oli ilo vetää ahkiota. Hiihtäen Jänisjärven veneenlaskupaikalta matkaa tuli n. 13 km ja aikaa kului 3,5 – 4 tuntia. Metsähallituksen sivuilla talvireitin alkupisteeksi mainitaan Jänisjärvi 17,2 km Sevettijärven kirkolta. Kyseinen paikka on vasta Jänisjärven jälkeen Saarijärven kohdalla. Sieltä matkaa on muutama kilometri lyhyempi, mutta itse hämäännyimme ohjeiden Jänisjärvi-maininnasta.

Tuvalta lähti moottorikelkkaurat niin pohjoiseen Harrijärvien suuntaan kuin lounaaseen Saunakosken suuntaan. Pilkkijät olivat ajaneet uria myös monille pikkujärville, joten metsästäjätkään eivät joutuneet koko reissua hiihtämään umpihangessa 😀

Varustus

Tupa on erittäin siisti (erätuvaksi) ja mukavan tilava 2-3 hengelle. Tuvassa on kolme sänkyä, joista kaksi levitettäviä. Lisäksi tuvassa on ruokapöytä, ”Porin matti”-kamina ja keittiö nurkkaus. Tuvan koko on noin 20m2. Lisäksi tuvan yhteydessä on sauna (käynti terassin kautta) sekä erillinen varastorakennus, wc ja nuotipaikka. Valaistus on hoidettu aurinkosähköllä, joka toimi erinomaisesti aurinkoisen viikon aikana. Tuvasta löytyi myös sähköpistokkeet sekä normipistokkeelle että autopistokkeelle (ei itse testattu toimivuutta).

Keittiönurkkauksesta löytyy kahden polttimon uudehko kaasuliesi ja ”Porin matti”, jolla oli mukava mm. sulatella vesiä. Kattilat ja paistinpannut olivat suhteellisen uusia ja niitä oli vähintäänkin riittävästi (ilmeisesti aika moni oli jättänyt omansa tuvalle). Tuvasta löytyy myös lautaset jne. ainakin viidelle hengelle. Omia astioita ja ruuanlaittovälineitä ei siis tarvitse raahata mukana (puukkoa lukuunottamatta).
Lähin sula vesi löytyi noin 500 metrin päästä Kuosnijoesta eikä tuvalta löytynyt välineitä avannon tekemiseen itse Näätämöjokeen. Sulatimmekin juoma ja pesuvedet lumesta Porin Matin ja saunan vesipadan avulla.

Sängyissä oli suhteellisen mukavat patjat, uudehkot tyynyt ja villapeitot. Omat lakanat siis mukaan! Tupa piti myös yllättävän hyvin lämpöä ja Porin Matti lämmitti tuvan todella nopeasti. Yöpakkasista (-20 C) huolimatta tuvassa oli aamulla noin 10-15 astetta lämmintä. Tuvan peitoilla siis pärjää, mutta itse käytimme makuupusseja peittoina.

Sauna oli eräkämppämäisen siisti ja sinne mahtuu hyvin neljäkin henkeä saunomaan. Saunassa oli uudehko kiuas ja vesisäiliö. Saunalta löytyy myös uudet ja siistit ämpärit ja saavit. Puut oli tuotu tuvalla valmiina klapeina, joten päästiin jopa hieman liian helpolla 😉

Tuvassa on myös pieni eteinen / tuulikaappi, jossa pystyy säilyttämään mm. ulkovaatteita ja lämpötila oli (talvella) sopiva mm. ruokien säilyttämiselle.
Yksi tuvan hyvistä puolista on se sijainti hieman kauempana varjostavista puista. Pienellä terassilla oli ilo istua ja nauttia auringosta.

Matkapuhelinten kuuluvuus

Meillä oli mukana iPhonet Telian liittymillä sekä Nokia 800 Tough Saunalahden ja DNA:n prepaideilla. Telian liittymillä ei saatu verkkoa toimimaan koko viikon aikana, mutta Saunalahden yhteys toimi hyvin myös tuvalla. Tuvan sisällä oli välillä hieman huonompi kuuluvuus, mutta ulkona pystyi hyvin puhumaan. Saunalahden liittymän kautta myös 3G oli ajoittain saatavilla. DNA:n liittymä kuului satunnaisesti tuvalla, mutta puhumisen sijaan oli helpompaa lähettää teksiviestejä.
Lisätietoa: https://www.luontoon.fi/kuosnajokivuokratupaVaraukset: https://verkkokauppa.eraluvat.fi/fi/tuvat/vuokratuvat/pohjois-lappi/kaldoaivin-eramaa-alue/kuosnijoki-vuokratupa-p-2475.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: